Účtování stravenek
Stravenky patří mezi ceniny (účet 213) a účetní jednotka je zajištuje pro své zaměstnance, kteří s nimi platí za své stravování. Je běžné, že zaměstnavatel svým zaměstnancům na část hodnoty stravenky přispívá a zbytek doplatku jim strhává ze mzdy, případně doplácí jako daňově neuznatelný náklad zaměstnavatele. Zákon o dani z příjmů č. 586/1992 Sb., konkrétně § 24 upravuje limity danově uznatelných příspěvků na jednu stravenku. Do daňově uznatelných výdajů lze zahrnout příspěvek na závodní stravování až do výše 55 % hodnoty stravenky, maximálně však do výše 70 % stravného při pracovní cestě 5-12 hodin.
Výše stravného je vymezena v § 176 odst. 1 písm. a) Zákoníku práce). | ||||
Období | od 5 - 12 hod. | 12 - 18 hod. | nad 18 hod. | Předpis |
---|---|---|---|---|
od 1.1.2015 | 69 - 82 Kč | 104 - 125 Kč | 163 - 195 Kč | č. 328/2014 Sb. |
od 1.1.2014 | 67 - 80 Kč | 102 - 123 Kč | 160 - 191 Kč | č. 435/2013 Sb. |
Stručně shrnuto platí, že zaměstnavatel si může do svých daňově uznatelných nákladů ( nákladový účet 527) započíst:
- 55 % nominální hodnoty poukázky na jídlo (tzv. stravenky)
- maximálně však 70 % sazby stravného - tj. pro rok 2015 spočítáme 82 Kč * 0.7 = 57,4 Kč
Daňově neuznatelné příspěvky na stravování pak zaměstnavatel může:
- zaplatit ze svého jako příspěvek daňově neuznatelný ( nákladový účet 528 )
- strhnout zaměstnanci ze mzdy
Problematika provizí
V minulosti se vedly spory o to, zda provizi placenou při nákupu stravenek, může dát zaměstnavatel do daňově uznatelných nákladů celou či nikoliv. Nejvyšší správní soud v roce 2013 rozhodl, že to nelze. Podle soudu představuje i provize "příspěvek na stravování" a proto se také na ni se vztahuje pravidlo limitu 55%. Provizi je tedy při účtování nutno rozdělit na část daňově uznatelnou a daňově neuznatelnou.
Vzorové účtování stravenek
Zaměstnavatel přispívá zaměstnanci 55% hodnoty stravenky v rámci limitu a navíc hradí 15% hodnoty stravenky nad daňově uznatelný rámec. 30% hodnoty stravenky platí samotní zaměstnanci formou srážky ze mzdy.
Text | Kč | MD | DAL | ||
1. | FP | Nákup 100 ks stravenek po 80 Kč | 8000 | 213 | 321 |
Provize 100 Kč (121 Kč s DPH) | 121 | 321 | |||
Provize 55% daňově uznatelný náklad | 55 | 527 | |||
Provize 45% daňově neuznatelný náklad | 45 | 528 | |||
Provize odečet DPH | 21 | 343 | |||
Poštovné | 30 | 518 | 321 | ||
2. | VPD | Úhrada FP za stravenky v hotovosti | 8151 | 321 | 211 |
3. | ID | Výdej 100 ks stravenek zaměstnancům | 8000 | 213 | |
55% hrazeno účetní jednotkou v rámci předpisů | 4400 | 527 | |||
15% hrazeno účetní jednotkou nad rámec předpisů | 1200 | 528 | |||
30% předepsáno zaměstnancům k úhradě | 2400 | 335 | |||
4. | ID | Úhrada stravenek zaměstnanci srážkou ze mzdy | 2400 | 331 | 335 |